Loader
 

Projecte Buchenwald

El departament de Ciències Socials impulsa des de l’any 2012, sota la coordinació de l’associació, Amical de Mauthausen i altres camps, la participació en el Projecte Buchenwald, adreçat als instituts del Garraf i de la resta de Catalunya i que ha esdevingut el projecte emblemàtic de la “Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme, Mai Més”.

 

Des de la matèria d’Història a ESO i Batxillerat, abordant diversos temes com el franquisme i la repressió, generem un espai de reflexió sobre el passat, per qüestionar-nos i debatre el present, adonant-nos de com aquest està condicionat pel passat.

Objectius del projecte:

 • Recuperar i defensar la memòria històrica per tal que episodis conduïts per lideratges de masses, basats en la intolerància i la irracionalitat, no es tornin a repetir.
 • Conèixer casos particulars de republicans i deportats vinculats amb la comarca del Garraf
  i amb el camp de Mauthausen o de Buchenwald.
 • Sensibilitzar els alumnes, humanitzant els esdeveniments històrics i fomentant el valor del respecte cap a les persones.
 • Educar per prevenir actituds racistes i feixistes en el nostre entorn, afavorint que l’alumnat exerceixi una ciutadania regida pels valors democràtics.
 • Fomentar l’esperit crític de l’alumnat.

Activitats del projecte:

 • Divulgació dels continguts i activitats del projecte entre la comunitat educativa.
 • Projecte Història de vides a ESO i Batxillerat per rescatar de l’oblit i dignificar la memòria de les víctimes de la deportació.
 • Participació activa en l’acte comarcal de commemoració del dia de l’Holocaust.
 • Visites a les exposicions i xerrades organitzades per l’Amical.
 • Participació en la trobada anual de joves de la Xarxa Mai Més.
 • Projectes i treballs de recerca sobre la deportació als camps de concentració nazis.
 • El projecte culmina amb el Viatge a Berlin de 2n de Batxillerat, i la visita al camp de concentració de Buchenwald.

A continuació, podeu llegir el manifest de l’associació Amical de Mathausen.

Manifest Amical Mathausen-Dia Internacional Holocaust

L’Institut Alexandre Galí participa amb aquest vídeo, en la commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust, mantenint viva la seva memòria i encenent una espelma que aporti llum enmig de la foscor.

5 de maig: “DIA D’HOMENATGE ALS ESPANYOLS DEPORTATS I MORTS ALS CAMPS DE CONCENTRACIÓ I A TOTES LES VÍCTIMES ESPANYOLES DEL NAZISME”


Volem mantenir viva la seva memòria per tal que Mai Més la pau, la llibertat, la justícia i la dignitat siguin aniquilades.

Aquesta data coincideix amb l’alliberament, l’any 1945, per part de les tropes aliades del camp de concentració de Mauthausen, on van ser internats al voltant de 7.500 espanyols, del total de 10.000 espanyols que van estar en tots els camps de concentració nazis . Desproveïts de la seva nacionalitat espanyola per decisió del govern franquista, declarats apàtrides, els espanyols deportats als camps de concentració nazis van patir innombrables atrocitats, perdent la vida 5.117.

 

Aquests espanyols, majoritàriament exiliats republicans que van abandonar el nostre país a la fi de la Guerra Civil, representen una part fonamental de la memòria democràtica d’Espanya i enllacen la història del nostre país amb la història d’Europa. El seu patiment i mort constitueixen un exemple insuperable del sacrifici mostrat com lluitadors per la democràcia i la llibertat i es mereixen un reconeixement públic.

 

Aquesta finalitat d’agraïment i reparació és la que a l’any 2019 porta al Govern d’Espanya a prendre la decisió d’instaurar a Espanya, a l’igual que existeix ja en altres països europeus, un dia d’homenatge, amb caràcter anual, que serveixi per honrar la seva memòria.

 

En el marc del projecte Buchenwald i la xarxa de prevenció del feixisme Mai Més, des del departament de Ciències Socials, ens sumem a aquest homenatge. Podeu veure exposades al hall fotografies de la sortida que vam realitzar a Vilanova, al monument als deportats de la Plaça de la Peixateria, on vam fer una ofrena floral, i vam llegir textos d’alguns exiliats i deportats, com Jorge Semprún, Neus Català i Marcel·lí Garriga.

 

Tots els centres educatius de la xarxa Mai Més, participarem de manera virtual fent una acció conjunta difonent en les xarxes fotografies d’aquest acte d’homenatge. En aquest enllaç, podeu veure les imatges enviades pels centres educatius MAI MÉS.