Aquesta data coincideix amb l’alliberament, l’any 1945, per part de les tropes aliades del camp de concentració de Mauthausen, on van ser internats al voltant de 7.500 espanyols, del total de 10.000 espanyols que van estar en tots els camps de concentració nazis . Desproveïts de la seva nacionalitat espanyola per decisió del govern franquista, declarats apàtrides, els espanyols deportats als camps de concentració nazis van patir innombrables atrocitats, perdent la vida 5.117.
Aquests espanyols, majoritàriament exiliats republicans que van abandonar el nostre país a la fi de la Guerra Civil, representen una part fonamental de la memòria democràtica d’Espanya i enllacen la història del nostre país amb la història d’Europa. El seu patiment i mort constitueixen un exemple insuperable del sacrifici mostrat com lluitadors per la democràcia i la llibertat i es mereixen un reconeixement públic.
Aquesta finalitat d’agraïment i reparació és la que a l’any 2019 porta al Govern d’Espanya a prendre la decisió d’instaurar a Espanya, a l’igual que existeix ja en altres països europeus, un dia d’homenatge, amb caràcter anual, que serveixi per honrar la seva memòria.
En el marc del projecte Buchenwald i la xarxa de prevenció del feixisme Mai Més, des del departament de Ciències Socials, ens sumem a aquest homenatge. Podeu veure exposades al hall fotografies de la sortida que vam realitzar a Vilanova, al monument als deportats de la Plaça de la Peixateria, on vam fer una ofrena floral, i vam llegir textos d’alguns exiliats i deportats, com Jorge Semprún, Neus Català i Marcel·lí Garriga.
Tots els centres educatius de la xarxa Mai Més, participarem de manera virtual fent una acció conjunta difonent en les xarxes fotografies d’aquest acte d’homenatge. En aquest enllaç, podeu veure les imatges enviades pels centres educatius MAI MÉS.